Anasayfa

Sanatın toplumumuzdaki yeri

2 years ago

Sanat toplumumuzda önemli bir yeri vardır. Ülkemizden dünyaca ünlü sanatçılar vardır bunlardan en önemlileri arasında Osman Hamdi Bey'dir.  Osman Hamdi Bey'in en ünlü Türk tabloları düşünüldüğünde şüphesiz herkesin ilk aklına gelen eser Kaplumbağa Terbiyecisidir. Bu tablo 1906 ve 1907 yıllarında yapılan iki farklı versiyonu vardır.  1906 yılında yapılan bu tablo dünya çapında herkes tarafından beğenilen bir eserdir. 1906 yılında yapılan eserde 5 kaplumbağa olmasına rağmen 1907 yılında yapılan eserde 6 kaplunbağa bulunur. 

Sanat toplumun şekillenmesi için bir araçtır. Örf ve adetlerimizin çoğunluğu bu sanatın eseridir. Annelerimizin çeyizlerinde yer alan el işi örme yazmalar ve el motifi ile işlenmiş seccadeler bunlardan birkaç tanesidir. Sanat öncelikle hayatımıza estetik ve güzellik katar. Atatürk'ün "Efendiler!. Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız hayatlarını büyük bir sanata vakfeden bu çocukları sevelim." sözüde sanatçıya verdiği önemi göstermektedir. 

Ülkemizde sanata öncelik veren kurumlardan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Akbank sanat ve İş sanat gibi kurumlar sanat alanında sanatçılara destek vermektedir. 

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.